До списку статей
Назад

Gentle Planning — ефективне планування з турботою про себе

Соцмережі ідеалізують постійну зайнятість, а відпочинок трактують як лінощі. Часто 80% правди залишається по той бік екрану, адже працювати “цілодобово” та не вигоряти — не під силу нікому. Якщо ви втомилися від хасл культури (eng.”Hustle Culture”) та нереалістичних очікувань і хочете знати як планувати свій час інакше — команда your planner розповість про техніку усвідомленого планування, завдяки якій ви зможете досягати цілей без шкоди для ментального здоров’я.

«… варто знайти свій комфортний темп і сфокусуватися на власних цілях.»

Основна ідея gentle planning полягає в тому, щоб бути гнучкими та відкритими до змін. Змінювати напрямок та пріоритети в процесі досягнення поставленої мети — це нормально. Адже ніхто не застрахований від надзичайних ситуацій, хвороб або зовнішніх обставин. Недостатньо просто купити планер, записати туди список справ та сподіватися на те, що від завтра або з понеділка життя стане кращим. На жаль, це так не працює. Замість того, щоб писати багато списків та ставити дедлайни, бо за таким графіком живуть інші — варто знайти свій комфортний темп і сфокусуватися на власних цілях. На тому, що важливо саме для вас. А в процесі можна тестувати різні підходи тайм менеджменту, змінюючи плани та зберігаючи баланс у житті.

Людина пише плани на день

Як планувати свій час максимально екологічно до себе?

Коли фокус зміщується на “ніжне” та водночас ефективне планування — стає дуже легко тестувати нові дії, на які не наважувались раніше та швидше рухатись до своєї цілі. Ми самі створюємо шлях до бажаного результату, тож дуже важливо потурбуватись, щоб він був екологічним та приносив задовлення.

Кілька порад з планування:

  • Фокусуватися на одній цілі та не розсіювати увагу на дрібні задачі, які віддаляють нас від неї. Gentle planning чудово підходить для збереження часу та енергії. Кожного разу питайте себе — чи наближає мене це до цілі? Якщо відповідь «ні» — делегуйте або відмовляйтесь від такої задачі.
  • Ця техніка чудово підходить для людей з високою тривожністю. Так ви можете спрогнозувати ситуації, що можуть трапитись та скоригувати свої дії відповідно до них. Мозок боїться невідомості. Але якщо скласти план дій у випадку непередбачуваних обставин - це дозволить вчасно зреагувати на них та не допустити гострого стресу.
  • Спочатку плануйте відпочинок. Ще один важливий аспект gentle planning - це можливість підтримувати баланс між роботою та відпочинком. Наприклад, якщо ви плануєте день, то можете зарезервувати час на відпочинок, спорт, читання або будь-яку іншу діяльність, яка допоможе вам релаксувати та відновлюватися.

У підсумку, gentle planning — це гнучкий та ефективний підхід до досягнення мети. Він дозволяє зберігати продуктивність, підтримувати work-life balance, уникати вигоряння. Такий підхід тайм менеджменту дозволяє зосередитися на завданнях, які дійсно важливі та приносять максимальну користь, зберігаючи адаптивність до раптових змін.

Дівчина планує
Дівчина займається йогою

Методика gentle планування — новий спосіб досягнення цілей

Щоб успішно застосовувати gentle planning, необхідно дотримуватися кількох правил:

  • Почніть з мети. Варто підготуватися до змін: купити планер з продуманим наповненням та естетичною обкладинкою, такі які створює your planner — бренд естетичної канцелярії. Визначити, що саме ви хочете досягти, та розробити план дій для досягнення цієї мети.
  • Розподіліть завдання на під-задачі. Розділіть цілі на менші, щоб не відчувати перевантаження.
  • Не бійтеся змін. Gentle planning — це гнучкий підхід, тому необхідно бути готовим коригувати плани та пристосовуватися до нових реалій.
  • Віддайте перевагу пріоритетним задачам. Сконцентруйтеся на завданнях, які є дійсно важливими.
  • Виділяйте час на відпочинок та відновлення. Дотримуйтесь балансу між роботою та відпочинком, щоб зберегти ефективність та потурбуватися про ментальне здоров’я.

Автори: Марія Семенова, Тетяна Іванишинець.