До списку статей
Назад

Автентичність. Як через самопізнання трансформувати своє життя?

Ми всі дуже схожі та одночасно дуже різні. Навіть, на перший погляд, зовсім різні люди часто прагнуть того ж самого, проте у кожної людини шлях до мети буде унікальним. Нам часто здається, що інша людина може краще знати, що нам варто обрати чи куди слідувати, але кожен з нас має свої особливості, власний досвід, власні суперсили та вразливі місця. Те, що для когось легко та очевидно, для іншого може бути справжнім викликом. Те, як хтось один буде досягати своїх цілей, для когось іншого може не спрацювати або ж бути неприйнятним.

Тому хороші фахівці в сферах психології чи саморозвитку ніколи не скажуть вам, що робити, а будуть сприяти тому, щоб ви самостійно визначили та проклали свій унікальний шлях до мети. Адже, саме розуміючи себе, свій досвід, свої стратегії, ми можемо ефективно та якісно трансформуватися і обирати той шлях, який буде не лише дієвим, а й приємним. І ключ до цього – автентичність.

Відображення ока в дзеркалі

Що таке “автентичність” та чому ми її втрачаємо?

Автентичність – це стан усвідомлення, розуміння і прийняття себе; це світогляд сприйняття себе як унікальної складової світу; це наш спосіб проявлятися, демонструючи себе справжнього(⁠-⁠ю).

Кожен з нас народжується унікальною людиною та протягом свого життєвого шляху формує ще унікальніший багаж досвіду, навичок, інтересів тощо. Але життєвий шлях також нагороджує нас і різноманітними соціальними конструктами: упередженнями, переконаннями, страхами, уявленнями, віруваннями. З дитинства і до нині ми черпаємо від батьків, друзів, партнерів, оточення, які життєві стратегії схильні принести нам успіх та задоволення – а які сприятимуть лише розчаруванням. З найкращих міркувань по відношенню до себе ми запозичуємо та даруємо різноманітні установки, які покликані вберегти нас від потенційного провалу, але, як побічний ефект, вони приховують нашу автентичність. І в якийсь момент таких “соціальних нашарувань” стає так багато, що за ними вже дуже важко чути себе справжнього(⁠-⁠ю).

Ми часто думаємо, що якщо проявлятися “правильно”, ми отримаємо бажану прихильність. А, як наслідок, ми стаємо такими, як інші, та губимося в натовпі подібних людей. Хоч як би нам не здавалося, що бути собою – це ризик, але, коли ми справжні – ми виділяємося і маємо можливість приваблювати людей, яким ми дійсно відгукуємося та з якими не треба носити маску.

Дорогоцінний камінь з мультфільму Шепіт серця
Людина в маскарадній масці

Що нам дарує стан автентичності?

Коли ми автентичні ми значно чіткіше бачимо бажаний вектор власної самореалізації. Ми схильні ставити дійсно важливі для нас цілі та довше зберігати мотивацію, бо коли чогось прагне наше автентичне Я, нас, в першу чергу, рухає внутрішня позитивна мотивація.

У стані автентичності ми ефективніше навчаємося, бо ми розуміємо для чого нам необхідні ці знання, крім того, навчання стає цікавішим, адже ми обираємо його не лише через “треба”, а й через “хочу”.

Коли ми справжні, нам легше робити вибір, адже ми чітко розуміємо, як буде краще для нас самих. Ми легше відстоюємо кордони і знаходимо класне оточення, бо демонструючи свої справжні риси, ми притягуємо однодумців.

Автентичність – це те, що допомагає нам бачити унікальність та цінність просто в тому, що ми є – ми більше віримо в себе, більше підтримуємо себе та більше пишаємося собою. У цьому стані ми менше порівнюємо себе з іншими, бо неможливо порівняти дві абсолютно унікальні системи. Будучи автентичними, ми – щасливіші.

Дівчина танцює в призмі

Як пізнавати свою автентичність?

Перший крок до самопізнання, це бажання познайомитися з собою ближче. Коли ми відкриваємося до внутрішніх пошуків, коли ми готові поглянути в дзеркало з ціллю пізнати себе краще – ми починаємо чути себе справжніх.

Важливий етап до розуміння себе – це дослідження власної особистості. Через пізнання свого темпераменту, рис характеру, типу особистості – ми починаємо відмічати якісь свої особливості та звертати увагу на те, що відрізняє нас від інших. Тут вам можуть стати в нагоді різноманітні типізації особистості, наприклад, типізація за Ненсі Мак-Вільямс, MBTI, методика Big Five, а також такий інструмент, як “Вікно Джогарі”.

Щоб краще пізнати свої мотиви, варто проаналізувати власні цінності, принципи та суперсили. Це ті елементи, які пояснюють, що для нас дійсно важливе та що нам більше хочеться демонструвати. Для даного дослідження можна використати методологію Мартіна Селігмана “The VIA Character Strengths Survey”.

Навідʼємними складовими нашого автентичного Я є: здібності, таланти, навички та інтереси. Спробуйте поміркувати, що вам дається легко, в чому ви експертні, що вирізняє вас з поміж інших та чим вам подобається займатися незалежно від винагороди.

Унікальність, в якомусь сенсі, є антонімом ідеальності. Людина цікава не лише тому, що має певний набір сильних сторін, а й своїми вразливостями. Важливою складовою автентичності є також наш “тіньовий бік”, наші “locus minoris resistentiae” (вразливі місця). Поміркуйте, що вас дратує в інших людях та як ви заперечуєте подібні прояви в собі. Автентичність формується завжди через особистісну цілісність, а заперечення частин себе – це шлях до фрагментованості.

Важливою частиною автентичного Я є життєва місія людини – це той шлях, те прагнення, яке сповна реалізує потенціал людини та якому вона вирішила присвятити своє життя. Тут можна прочитати більше про те, що таке покликання та як його можна визначити.

Дівчина фотографує себе в множинних дзеркалах
Блакитне око

Як трансформувати своє життя через автентичність?

Як ви вже зрозуміли, автентичність – це фундамент наших трансформацій. Коли ми знаємо та розуміємо себе нам значно легше змінювати своє життя. І для того, щоб зрозуміти, з чого вам варто почати, спробуйте порефлексувати над даними запитаннями:

  1. У яких сферах мого життя я відчуваю себе найбільш автентичним(⁠-⁠ою), а де автентичності не вистачає?
  2. З якими людьми я справжній(⁠-⁠я)?
  3. У які періоди мого життя та в яких ситуаціях я відчуваю, що обирав(⁠-⁠ла) себе справжнього(⁠-⁠ю)?
  4. Чого мені не вистачає для розуміння своєї автентичності?
  5. Що мені хотілося б про себе дізнатися?

Поміркуйте над отриманими відповідями та визначте, що ви можете зробити для того, щоб зробити своє життя більш автентичним.